Members | Sign In
Constructii A-Z > Infrastructura
avatar

Cum se toarna fundatia

posted May 03, 2012 09:42:20 by Administrator
Prima etapa consta in turnarea betonului de egalizare.Betonul de egalizare se toarna pe o grosime de aproximativ 10 cm este un beton de clasa mica C 4/5 cu rolul de a fixa stalpii din fundatie.
In a doua etapa se aseaza carcasele de armatura in fundatie.Carcasa se pozitioneaza pe niste distantieri de platic pentru a nu atinge betonul de egalizare
In etapa a treia se toarna betonul pe inaltimea talpii fundatiei ( in general C 12/15, maxim C 16/20).Se asteapta uscarea betonului timp de 2-3 zile.
A patra etapa este reprezentata de cofrare si armarea soclului.Dimensiunile si pozitiile armaturilor se vor respecta intocmai ca in proiect.Dupa uscarea betonului se decofreaza, se incarca cu pamant golurile departajate de soclu dupa care se armeaza si se toarna placa
"Prima piatra pusa la o casa nu sta in fundatia acesteia, ea sta in procesul de concepere si proiectare."
page   1
2 replies
avatar
aurelchivuutcb said May 09, 2012 12:53:47
In cazul nostru ar fi vorba de fundatii izolate sub stalpi si de o cladire fara subsol.
Inainte de turnarea egalizarii trebuie verificata cota sapaturii.
Betonul de egalizare are rolul de a da o suprafata orizontala pe care sa ne pozitionam carcasele de armatura.Un alt rol este acela de a proteja armatura impotriva pamantului si a apei.Se toarna de maxim 10 cm,un beton de clasa inferioara.
Distantierii pot si din din alt material(beton,metal) , nu neaparat din plastic.Cei mai ieftini sunt cei din beton , facuti manual.Rolul lor este acela de a asigura acoperirea cu beton a armaturii.
Inainte de punerea carcaselor de armatura trebuie trasata pe egalizare pozitionarea acestora.Majoritatea greselilor in constructii pornesc de jos(cota de fundare,trasaj).
Betonul se decofreaza dupa atingerea unui grad minim de maturizare(in functie de tipul de ciment folosit si de raportul apa/ciment).In cazul nostru 2-3 zile ar fi de ajuns.
Sub grinda de soclu ne trebuie un alt beton de egalizare.Iar trebuie sa avem atentie la trasare.
In 99% din cazuri se uita de etrierii din noduri.
Din grinda de soclu trebuie lasate mustatile de legatura cu pardoseala.Din pacate si de acestea se uita de multe oriā€¦
Dupa decofrarea grinzii de soclu se poate trece la umpluturi.Umpluturile se fac in straturi succesive de 25-30 cm.
Un alt aspect de care se uita este stratul de rupere al capilaritatii.Multi nu-i acorda importanta.Problemele insa apar in timp.Umezeala de ridica din sol in pardoseala,pereti. Solutiile ulterioare sunt mai complicate si foarte costisitoare.Pentru cun cost suplimentar facut in vedera realizarii stratului de rupere a capilaritatii putem evita situatiile neplacute ulterioare.
Peste stratul de rupere al capilaritatii este recomandat punerea unui strat de termoizolatie(polistiren extrudat).La fel,costurile initiale ale acestuia vor fi amortizate in timp.
Apoi se poate trece la realizarea armaturii si turnarea pardoselii.
Atentie!In toate cazurile de turnare a betonului trebuie folosit vibratorul.Metoda de batere cu ciocanul in cofraj nu este eficienta.
Informatiile de mai sus sunt generale.Pentru evitarea complicatiilor si a costurilor inutile trebuie respectat proiectul.Mai bine verificam de 5 ori decat sa daramam.De asemenea un diriginte de santier ar trebui luat in calcul.Vizita acestuia macar 1 data pe saptamana sau inainte de executarea operatiilor importante ar fi indicata.
avatar
Administrator said May 09, 2012 14:59:56
Buna ziua,

Este foarte bun postul dumneavoastra.Eu pot sa spun ca am scris doar cateva ideii principale in ceea ce priveste infrastructura.Va propun sa scrieti niste articole mai elaborate in ceea ce priveste modul de constructie al diferitelor tipuri de fundatii.Articole vor fi postate direct pe site iar la sfarsit va fi trecut numele dumeavoastra ca redactor si datele de contact.Daca sunteti de acord puteti trimite e-mail la adresa caminultau@ymail.com
"Prima piatra pusa la o casa nu sta in fundatia acesteia, ea sta in procesul de concepere si proiectare."
Login below to reply: